10 oktober 2017

BN de Stem: Werk aan Hoofdstraat half jaar uitgesteld


Reconstructie tegen sluipverkeer in Zevenbergschen Hoek

De gemeente voert het werk aan de Hoofdstraat later uit, zodat de weg niet twee keer opengebroken hoeft te worden.

door Ad Goddrie | dinsdag 10 oktober 2017 | BN/De Stem

ZEVENBERGSCHEN HOEK - De reconstructie die Zevenbergschen Hoek definitief moet verlossen van sluipverkeer, vindt pas begin volgend jaar plaats. De aanpak van de Hoofdstraat en Driehoefijzersstraat stond eigenlijk dit najaar op de rol. ,,We hebben het werk uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2018 omdat we het willen combineren met het vervangen van de riolering en waterleidingen. Deze werkzaamheden willen we laten samenvallen. Anders liggen de straten een tijd open, gooien we de boel weer dicht en moet even later alles opnieuw open'', legt een woordvoerder van de gemeente Moerdijk uit.

De gemeente steekt 1,8 miljoen euro in de herinrichting van de Driehoefijzersstraat en de Hoofdstraat binnen de bebouwde kom van Den Hoek. Het doel is om de belangrijkste verkeersader in het dorp zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor doorgaand verkeer. Dat moet om het dorp heen rijden. Daarvoor zijn eerder al de Gelderseweg, de Achterdijk en de Moerdijkseweg ingericht als doorgaande route voor het verkeer. Ook de route over De Vlijt naar het bedrijventerrein aan de Bloemendaalse Zeedijk is aangepast. Omdat daar zo veel vrachtwagens rijden, is De Vlijt breder gemaakt.

Hoewel de wegen om het dorp heen dus al op orde zijn gemaakt, bleef de dorpskom last houden van sluipverkeer. Sinds afgelopen voorjaar mag op werkdagen in de ochtendspits enkel nog bestemmingsverkeer het dorp in. Het verkeersprobleem is daardoor sterk afgenomen.

De reconstructie is het laatste dat nog moet gebeuren in de strijd tegen het sluipverkeer. De gemeente heeft na overleg met onder meer omwonenden inmiddels een definitief ontwerp klaar. De doorgaande route wordt flink smaller gemaakt voor autoverkeer. Er komen fietsstroken en plantenbakken. En de wegen hebben straks meer lichte bochten om de snelheid voor auto's er verder uit te halen.

Na invoering van het inrijverbod in de ochtendspits, controleerde de gemeente intensief en werden honderden bonnen uitgedeeld. Er hoeft nu nog amper bekeurd te worden, maar de gemeente zegt tot aan de reconstructie op gezette tijden controles te zullen uitvoeren.

Den Hoek kampt al jaren met sluipverkeer door files op de A16 en A59.