3 mei 2017

BN de Stem: Havenbedrijf Moerdijk pakt ‘zandstormen' aan


door Henk den Ridder | woensdag 3 mei 2017 | BN/De Stem

Moerdijk - Wie zondag over de A17 en de A16 langs het toekomstige Logistiek Park Moerdijk (LPM) reed, moet gezien hebben hoe de harde wind enorme zandwolken over de snelweg blies. Ook de mensen van het Havenbedrijf Moerdijk weten dat en onderzoeken nu hoe ze herhaling kunnen voorkomen.

Zondag waaide het hard in West-Brabant. Bovendien was de bodem gortdroog. In de oksel van A17 en A16 is het Havenbedrijf dit jaar begonnen met het voorbereiden van het 150 hectare grote terrein waar het LPM gaat komen. Begin dit jaar hebben er 38.000 vrachtwagens 200.000 ton zand op gereden. Later dit jaar komt daar nog 400.000 ton bij. Het zand komt van de gronden die het Havenbedrijf van Shell Moerdijk heeft teruggekocht.

Zondag blies de wind het zand ver de lucht in. Automobilisten op de snelwegen reden de zandwolk in en zagen even niets meer. Het probleem is bekend bij het Havenbedrijf. ,,Het heeft zeker onze aandacht, We zijn niet de enige plek in Nederland waar dergelijke zandbergen liggen. We zoeken nu naar een oplossing", zegt Linda de Groot van het Havenbedrijf.